miércoles, 4 de abril de 2012

Réquiem de W.A.Mozart i Setmana Santa Crevillent

Réquiem en re menor (KV 626) de WOLFANG AMADEUS MOZART
Dia: 1 de abril
Hora: 20h.
Lloc: Parròquia Nuestra Señora de Betlem, Crevillent
Orquestra: Orquestra de Joves de la Província d'Alacant.
Director orquestra: Francisco Maestre.
Cor: Orfeó Cantabile .http://www.orfeoncantabile.es/inicio.html
Soprano: Ascensión Perona
Mezzosoprano: Concha Marcos de León Correa
Tenor: Mario González Díaz
Bajo: José Cabrera.

Diumenge de nit. Dia de calma, de relax, de preparar la ment per a les tribulacions de la setmana. En esta ocasió, coincideix amb els prolegomens de la Setmana Santa en la nostra cultura. I, per a posar-nos en situació, res millor que escoltar el Réquiem de Mozart, en la propera població de Crevillent. Una decisió molt encertada. Vam poder conèixer l'extraordinària qualitat de l'Orquestra de Joves de la Provincia d'Alacant, i, les veus majestuoses de l'Orfeó Cantábile, ensamblats a la perfecció per Francisco Maestre, Director titular de la OJPA.  

Mozart va començar a compondre esta obra obsesisonat per la mort i la visita d'un ombrívol personatge, enviat per un comte aficionat a la música i desitjós de que Mozart li componguera la missa de Réquiem per les funerals de la seua esposa. El compositor, afeblit per la seua malaltia i la fatiga, molt sensible al sobrenatural per la seua vinculació amb la francmasonería e impressionat per l'aspecte de l'enviat, va acabar per creure que aquell era un missatger de la Destinació i que el Réquiem que anava a compondre seria per al seu propi funeral. Va morir el 5 de desembre de 1791, als 35 anys. Només va aconseguir acabar tres seccions del Réquiem  amb el cor y òrgan complet: Introitus, Kyrie y Dies Irae. De la resta va deixar diverses parts instrumentals i anotacions, que van finalitzar el seus alumnes, seguint les seues directrius.



Orquestra de Joves de la Província d'Alacant (OJPA)
 Creada en 2009, és fruit de la passió per la música clàssica d'un nombrós grup de joves liderats pel seu director titular, Francisco Maestre. El seu propòsit és que els joves músics perfeccionen i completen la seua preparació musical en el seno de l'orquestra i tinguen l'oportunitat d'aprendre dels prestigiosos solistes que els acompanyen en moltes de les seues actuacions. Donats suport per la Diputació d'Alacant, estan presents en els Auditoris més importants, baste recordar el concert celebrat en el Teatre Monumental de Madrid, al gener de 2012. Respecte als seus projectes, a mitjan enguany, participaran en el Festival de Música de Schleswig-Holstein, un dels festivals europeus més emblemàtics.





Orfeó Cantabile
Va començar en 1987, a Alacant, baix la direcció de Carlos Catalá. Va partir del repertori polifónic a capella, ha obtingut destacats premis en concurs i certàmens com el nacional de nadales i polifonia Villa de Rojales o l'Internacional de Havaneres i Polifonia de Torrevella.
Des de 1997 colaboren assiduament amb orquestres i bandes de música de la provincia d'Alacant.
Han participat en l'enregistrement de tres álbums de música per a la col.lecció "Nuestra Música" que promoue la Diputació Provincial d'Alacant.









Programa:
I. Introitus (Introito)
  • Réquiem aeternam (Dales el Descanso Eterno, Señor)
II. Kyrie Eleison (Señor, ten Piedad)
III. Sequentia (Secuencia)
  • Dies irae (Días de Ira)
  • Tuba mirum (Magnífico Sonido de Trompeta)
  • Rex tremendae maiestatis (Rey de Tremenda Majestad)
  • Recordare, Iesu pie (Recuerda, Jesús Piadoso)
  • Confutatis maledictis (Confundidos los Malditos)
  • Lacrimosa (Día de Lágrimas Aquel)
IV. Offertorium (Ofertorio)
  • Domine Iesu Christe (Señor Jesucristo)
  • Hostias et preces (Sacrificios y Preces)
V. Sanctus (Santo, Santo, Santo)
VI. Benedictus (Bendito)
VII. Agnus Dei (Cordero de Dios)
VIII. Communio (Comunión)
  • Lux aeterna (Luz eterna)
  • Cum Sanctis Tuis
No disposem de cap àudio o video en el qual puguem mostrar-los i apreciar als dos grups participant conjuntament; per això, seguint el suggeriment d'un bon amic de l'Alacantí cultural, Juan, vam compartir el Réquiem de Mózart- Lacrimosa-, oferit per el Cor de l'Òpera de Viena y Orquestra Sinfònica de Viena dirigida por Karl Böhm. El nostre Orfeó, Orquestra i direcció, no té res a envejar-los, però hem de reconèixer també que sota la batuta de Böhm el resultat es ¡sublime!


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...